zaterdag 10 maart 2012

Zorgverzekering 2014


Zorgverzekering 2014
Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een Zorgverzekering 2014 basisverzekering te hebben. De basisverzekering 2014 dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. 

500x500 Zorg 2




























Mensen kunnen zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten, zoals beperkte fysiotherapie of tandartsbezoek. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar. De overheid bemoeit zich niet met aanvullende verzekeringen.

In 2013 verdwijnt een aantal vergoedingen uit het basispakket. Het kabinet wil hiermee de stijgende kosten in de zorg drukken.

Basisverzekering 2014

De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt en moet afgesloten worden bij een zorgverzekeraar in Nederland. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. In 2013 is een aantal vergoedingen uit het basispakket verdwenen.
  • Veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering sinds 1 januari 2012
  • Acceptatieplicht zorgverzekeraar
  • Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering sinds 1 januari 2012

Het kabinet wil de groei van de uitgaven in de zorg remmen. Daarom is het basispakket sinds 1 januari 2012 versoberd.
  • Volwassenen moeten de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen zelf gaan betalen. Langdurige fysiotherapie wordt bij enkele aandoeningen niet meer vergoed.
  • De eerste 5 consulten bij een eerstelijns psycholoog worden vergoed. Dat zijn er nu 8. Ook wordt de eigen bijdrage verhoogd.
  • Voor tweedelijns ggz (geestelijke gezondheidszorg voor mensen met zwaardere psychische klachten) en verblijf in een ggz-instelling wordt een eigen bijdrage ingevoerd voor cliënten van 18 jaar of ouder. Cliënten die gedwongen zijn opgenomen of in een crisis verkeren hoeven deze niet te betalen.
  • De behandeling van aanpassingsstoornissen (psychische stress bij belangrijke gebeurtenissen) wordt niet vergoed.
  • Dieetadvies wordt niet meer vergoed (er is een aantal uitzonderingen).
  • In het stoppen-met-roken-programma worden de kosten voor ondersteunende geneesmiddelen niet meer vergoed.
  • Maagzuurremmers worden niet meer vergoed, maar maagzuurremmers voor chronisch gebruik (langer dan 6 maanden) worden nog voor een deel vergoed en maagzuurremmers in injectievorm worden volledig vergoed.

Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zijn verplicht zijn iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering te accepteren. Ze mogen geen hogere premie vragen aan bijvoorbeeld zieken of ouderen. Het is niet verplicht om het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Verzekerden mogen elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Op basisverzekeringvergelijken kunt u de verschillende zorgpolissen met elkaar vergelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten