donderdag 2 augustus 2012

basispakket zorgverzekering 2014


Veranderingen in het basispakket zorgverzekering 2014


Voor 2014 zijn de volgende aanpassingen van het basispakket van de zorgverzekering voorgesteld:
  • Het eigen risico gaat omhoog naar 350 euro. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag.
  • vergoeding rollators en andere eenvoudige loophulpmiddelen gaan uit het basispakket.
  • Er komt een eigen bijdrage van 25% bij de aanschaf van gehoortoestellen.
  • Er komt een eigen bijdrage van € 7,50 per dag voor verblijfskosten in een instelling voor medisch specialistische zorg (ziekenhuizen en zelfstandig behandelcentra).
  • De eigen bijdrage in de curatieve geestelijke gezondheidszorg (tweedelijns ggz) wordt verzacht.
500x500 Zorg 2
De aanpassing van het basispakket is een maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013 om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De maatregelen uit het begrotingsakkoord staan in de Voorjaarsnota 2012, het financiële overzicht van het lopende begrotingsjaar.

Plannen om de vergoeding bij een naturapolis te wijzigen

Voor de zorgverzekering kunnen mensen een zogenoemde ‘restitutiepolis’ of ‘naturapolis’afsluiten. Ook zijn er tussenvormen. Mensen met een restitutiepolis kunnen zelf kiezen voor een zorgaanbieder. Mensen met een naturapolis kiezen in principe voor een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Kiezen deze verzekerden toch voor een andere zorgaanbieder, dan moet de verzekeraar alsnog het grootste gedeelte van de kosten vergoeden.
Dit gaat veranderen per 1 januari 2013. Het is de bedoeling dat meer verzekerden zullen kiezen voor een gecontracteerde zorgaanbieder. De zorgverzekeraar kan zo goedkopere en betere zorg inkopen.


Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering te accepteren. Ze mogen geen hogere premie vragen aan bijvoorbeeld zieken of ouderen. Het is niet verplicht om het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Verzekerden mogen elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Op kiesBeter.nl kunt u de verschillende zorgpolissen met elkaar vergelijken.

Zorgverzekering en buitenland

Voor alle situaties op het gebied van externe link: zorgverzekering en het buitenland, kunt u terecht op de website van het College voor zorgverzekeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten